Един въпрос, който често ни задават е каква е разликата между мат и гланц фототапет? Верни на максимата, че една снимка говори повече от хиляди думи решихме да покажем и сравним двата варианта.

ГЛАНЦ

От ляво на снимката е мострата на гланцовия фототапет. Гланцовото покритие придава на фототапета по-наситени и ярки цветове. Картините изглеждат по-цветни в сравнение с матовото покритие. Недостатъците му обаче го поставят на второ място при избора на покритие за фототапет. А те са следните. Когато гланцовият фототапет е изложен на директна светлина (слънчева, лампа или дори дневна светлина от прозорец на стая) той хвърля отблясъци, които пречат да се наблюдава фототапета като цялостно изображение. Вторият основен недостатък на гланцовия фототапет е факта, че на него си личат отпечатъци от пръсти и ръце. Заради характера на покритието всяко пипане по фототапета оставя следи. Ако продукта е с ламинат не е проблем да се почисти със суха или мокра кърпа, но ако е без ламинат има риск от надраскване на фототапета.

МАТ

Матовите фототапети не са с толкова ярки и наситени цветове както гланцовите но разликата дефакто е съвсем малка. Матовите фототапети имат съвсем фина повърхностна структура, която поглъща отблясъците. Това позволява да се наблюдава изображението безпроблемно, дори и при ярка светлина падаща директно върху фототапета. При матовия фототапет не остават отпечатъци когато се докосва. При нас в Принт Декор, матовото покритие е първи избор за печат на фототапети.